NVV mede-ondertekenaar nieuwe afspraken ammoniak


  19-03-2014
  NVV mede-ondertekenaar nieuwe afspraken ammoniak
  Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft onder andere samen met de NVV afspraken gemaakt over de uitstoot van ammoniak.

  Een vermindering van de uitstoot zorgt ervoor dat boerenbedrijven kunnen groeien en de natuurkwaliteit verbetert. De afspraken zijn onderdeel van een overeenkomst in het kader van de zogenoemde Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

  Dijksma:Ecologie en economie gaan hand in hand met deze afspraken. De biodiversiteit wordt in natuurgebieden verbeterd en agrarische bedrijven kunnen door deze maatregelen blijven ontwikkelen. Op het gebied van vermindering van de ammoniakuitstoot uit de landbouw is al veel bereikt, maar we moeten nog een paar stappen maken.

  Andere voeding en weidegang
  De ammoniakuitstoot kan omlaag door voedingsstoffen goed te gebruiken. Koeien die niet alleen gras maar ook mais eten, stoten bijvoorbeeld minder ammoniak uit. Ook als zij langer in de wei verblijven verlaagt dat de uitstoot. Daarom is afgesproken dat het keurmerk voor minimale weidegang van 120 dagen blijft bestaan. Staatssecretaris Dijksma en de Agrarische sector willen extra weidegang stimuleren. De sector gaat bekijken hoe dit ingevuld kan worden en ontwikkelen daarvoor een aanvullend keurmerk zodat koeien nog langer buiten lopen.

  Stalinnovatie
  Ook worden maatregelen genomen om nieuwe stallen te laten voldoen aan de nieuwste technische mogelijkheden. Door bijvoorbeeld aanpassingen van de vloeren in stallen kan urine en mest gescheiden worden, waardoor er minder ammoniak ontstaat. Daarnaast worden er strengere eisen gesteld aan het gebruik van mest. De maatregelen zorgen voor bijna 10 procent minder ammoniakuitstoot van de veehouderij in 2030.

  Dijksma heeft de afspraken gemaakt met de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO),
  De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), Brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra (CUMELA), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).
  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter