NVV en LTO bieden petitie 4-dagen eis aan


  03-03-2014
  NVV en LTO bieden petitie 4-dagen eis aan
  Waarnemend voorzitter Theo Duteweerd van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en voorzitter Maarten Rooijakkers van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland hebben vanmiddag in Den Haag gezamenlijk de petitie overhandigd waarin zeugenhouders massaal hebben getekend tegen het handhaven van de 4-dagen eis in groepshuisvesting.
  De petitie werd aangeboden aan de leden van de vaste Kamercommissie EZ (*). Namens hen nam commissievoorzitter Mark Verheijen (VVD) de petitie in ontvangst. De Kamercommissie bespreekt deze kwestie vanavond.

  Overweldigend
  Maar liefst 1.268 NVV- en LTO-leden ondertekenden in enkele dagen tijd de petitie. 'Een overweldigend aantal dat serieuze aandacht behoeft', menen Duteweerd en Rooijakkers.

  Zij zeiden tijdens de overhandiging te hopen dat de Kamerleden deze noodkreten dan ook serieus nemen. 'Wij doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om staatssecretaris Dijksma tot andere gedachten te brengen', aldus de beide voorzitters wier organisaties samenwerken in het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP).

  'Het zou zeer spijtig zijn als een maatregel om het welzijn van dieren te verbeteren, in de praktijk het tegenovergestelde resultaat oplevert. Dit dreigt met de 4-dageneis voor zeugen te gebeuren.'
  Hormonaal gedrag
  Onder meer vanwege de nadelige effecten van hormonaal gedrag bij drachtige zeugen, is in het ontwerp van de 'Europese richtlijn tot vaststelling van minimumnormen ter bescherming van varkens' juist bewust gekozen om zeugen na het dekken/insemineren 28 dagen individueel te mogen huisvesten. 

  Stress
  Hormonaal gedrag leidt tot veel stress in de groep. Zeugen jagen elkaar achterna wat kan leiden tot verwondingen. Hierdoor ziet de varkenshouder zich in die gevallen vaker genoodzaakt tot het euthanaseren van die zeugen, of tot het toedienen van extra antibiotica. Beide zijn ontwikkelingen die de Nederlandse varkenshouder juist wil voorkomen.
   
  Onacceptabel
  Dierwelzijn en diergezondheid staan bij Nederlandse varkenshouders voorop. Juist daarom is het voor de zeugenhouderij onacceptabel dat de Nederlandse overheid strengere eisen stelt dan Europa, terwijl deze regels grotere risico's opleveren voor het welzijn en de gezondheid van de zeugen, zoals hierboven beschreven.
  (*) Op de foto v.l.n.r. de Tweede Kamerleden Mark Verheijen (VVD), Jaco Geurts (CDA), Elbert Dijkgraaf (SGP), Dion Graus (PVV) en Henk van Gerven (SP). Rechts Maarten Rooijakkers (LTO) en naast hem Theo Duteweerd (NVV). Wel aanwezig, maar niet op de foto waren Helma Lodders (VVD) en Tjeerd van Dekken (PvdA).

  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter