Brabant blokkeert varkenshouders; varkenshouders blokkeren Brabant


  07-02-2014
  Brabant blokkeert varkenshouders; varkenshouders blokkeren Brabant
  Vanochtend (vrijdag 7 februari) om 7.30 uur hebben tientallen varkenshouders van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) het parkeerterrein bij het Provinciehuis Noord-Brabant in Den Bosch geblokkeerd.

  De blokkade maakt deel uit van een grote protestactie tegen de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV), die vandaag wordt behandeld door Provinciale Staten. De NVV zal tijdens de blokkade ook flyers uitdelen met daarop onze standpunten.
  Zware kritiek
  De NVV heeft zware kritiek op de BZV. De verordening is in strijd met de afspraken, die meerdere malen zijn vastgelegd, waaronder in het Verbond van Den Bosch. Daarin staat onder meer dat de retail koploper is in de transitie naar een duurzame veehouderij.
  De retail (Albert Heijn, Jumbo en inkooporganisatie Superunie, waaronder meerdere supermarkten vallen) weigert echter ook maar één cent te vergoeden aan varkenshouders die door de BZV gedwongen worden kostprijsverhogende maatregelen te nemen.
  Onverteerbaar
  Dit is voor de NVV onverteerbaar. Consumenten kunnen straks duurzaam vlees kopen voor een lage prijs, alleen de boer betaalt daar een hoge prijs voor. Supermarkten kunnen producten met hogere duurzaamheidskenmerken tegen de normale prijzen in het schap krijgen. Meerwaarde wordt niet beloond en varkenshouders die al bezig zijn met verduurzaming worden geremd.

  Strenge regels
  Varkenshouders moeten al aan allerlei extra wetten en regels voldoen, bovenop de strenge Europese regels. Daardoor maken zij al meer kosten dan hun buitenlandse collega's en is er van een gelijk speelveld geen sprake.

  Dat supermarkten hen nu ook nog ijskoud vertellen niet extra te betalen voor de meerkosten van de BZV, is voor de NVV onacceptabel.

  Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid
  Verduurzaming is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, dus ook van de retail!
   
  Uit diverse onderzoeken blijkt dat consumenten bereid zijn meer te betalen voor duurzaam vlees. Het is de NVV dan ook een raadsel waarom de retail blíjft beweren de kosten voor verduurzaming niet in de consumentenprijs te kunnen doorberekenen.
  De NVV roept de Provincie Noord-Brabant vandaag met klem op de BZV niet vast te stellen voorrdat de retail garanties geeft over het vergoeden van de extra kosten die Brabantse veehouders moeten maken om in de transitie mee te kunnen.

  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter