Toekomst varkenshouderij zónder dierrechten


  20-02-2014
  Toekomst varkenshouderij zónder dierrechten
  De varkenshouderij in Nederland kan zonder dierrechten.

  Dat staat in een gezamenlijke visie van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), LTO, de agrarische jongerenorganisatie NAJK, Rabobank, ABN-Amro en de brancheorganisaties voor de vleessector COV en voerfabrikanten, Nevedi.

  De visie, getiteld 'Recept voor duurzaam varkensvlees', is aan de Tweede Kamer gestuurd. De varkenssector wil dezelfde mogelijkheden krijgen om zonder dierrechten verder te kunnen, als de melkveehouderij.

  Inspanningen
  De varkenssector garandeert de overheid, náást de huidige inzet, extra inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Daarbij verstrekt de sector garanties die er voor zorgen dat de productie van fosfaat in de Nederlandse varkenshouderij niet boven het afgesproken fosfaatplafond komt.

  Bij deze marktgerichte en omgevingsgerichte ontwikkeling van de Nederlandse varkenshouderij past volgens de organisaties geen systeem van dierrechten.

  'De financiële middelen in onze sector zijn schaars, het geld dát er is moet niet gebruikt worden om varkensrechten te kopen', stelt de NVV. Jaarlijks wordt door de sector 40 miljoen euro besteed aan varkensrechten.

  Een greep uit de voorstellen in de visie:
  - Roze kringloop verder positioneren: restproducten voedingsmiddelenindustrie via voer omzetten in hoogwaardig varkensvlees.

  - Duurzaam veevoer, optimale diergezondheid, efficiënt gebruik van mineralen en mestverwerking gericht op de productie van kunstmestvervangers zijn de speerpunten van de sector.

  - Behoud van het fosfaatproductieplafond voor de varkenshouderij.

  - Via het voerspoor zal de fosfaatproductie vanuit de varkenshouderij verder worden teruggedrongen.

  - Bedrijven in de varkenshouderij die willen en kunnen uitbreiden kunnen kiezen om te investeren in grond of 100 procent verwerking van het extra overschot. Deze werkwijze garandeert dat toename van de mestproductie op bedrijfsniveau nooit zal leiden tot extra druk op het milieu.

  - Volop inzet op nieuwe stalsystemen die winst boeken op gebied van diergezondheid, dierenwelzijn, milieu en die geen risico vormen voor de volksgezondheid.

  Bijlage: Visie Recept voor Duurzaam Varkensvlees
  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter