Varkenssector luidt alarmbel bij Dijksma


  24-09-2014
  Varkenssector luidt alarmbel bij Dijksma
  Het Platform Varkensketen (NVV, COV, LTO en Nevedi) wil snel een gesprek met staatssecretaris Dijksma over de zorgelijke (financiële) situatie in de varkenshouderij.

  De organisaties vinden dat het Kabinet en de Europese Unie de sector moeten helpen. 

  De marktsituatie in de varkenshouderij is momenteel zeer zorgelijk. De inkomens in de varkenshouderij staan zwaar onder druk en diverse (gezins)bedrijven dreigen om te vallen, schrijven de organisaties aan Dijksma.

  Promotie
  Hulp kan onder meer geboden worden door het stimuleren van de consumptie van varkensvlees. ‘Wij dringen onder meer aan op extra financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting.’

  Verlies
  Een varkenshouder leed de afgelopen maanden naar schatting tot gemiddeld 20 euro per afgeleverd varken verlies.

  ‘Voor een bedrijf met 2.000 vleesvarkensplaatsen betekent dit een opbrengstenderving van 2.400 euro per week en 120.000 euro op jaarbasis. Daarnaast zijn ook de prijzen van biggen dramatisch laag.’

  Veterinaire problemen
  Het Platform Varkensketen bestrijdt het argument van Dijksma dat de zorgelijke situatie in de varkenshouderij veroorzaakt wordt door veterinaire problemen. Zij vindt daarom steun voor de varkenshouderij niet aan de orde.

  De varkenssector meent juist dat de veterinaire maatregel een éxtra argument is om in actie te komen.

  Varkenspest
  ‘De Nederlandse varkenshouderij kampt weliswaar al ruim acht maanden met een verbod voor export van varkensvlees naar Rusland, vanwege varkenspest in Litouwen, maar de handelsboycot die president Poetin deze zomer instelde heeft alle uitzicht op herstel van de prijzen weggeslagen.’

  Inzet
  Naast meer financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting, wil het Platform Varkensketen dat de varkenshouderij maximaal gebruik kan maken van compensatiemogelijkheden en van nationale flankerende maatregelen die nu door het Kabinet beschikbaar worden gesteld.

  Afzet
  Eerder riepen de organisaties de Nederlandse bewindslieden en politici al op om tijdens reizen en handelsmissies in het buitenland zich sterk te maken voor de afzet van Nederlands varkensvlees.

  Lees hier de brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma

  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter