NVV: 'Laat varkenshouder niet in de kou staan'


  29-08-2014
  NVV: 'Laat varkenshouder niet in de kou staan'
  Nederlandse varkenshouders verdienen steun van de overheid om de gevolgen van boycot door Rusland te verzachten. Dat zeggen NVV en LTO in een noodkreet aan het kabinet.

  Niet alleen de huidige boycot, maar ook vanwege Afrikaanse varkenspest in Lithouwen kan al maanden geen Nederlands varkensvlees naar Rusland.

  Steun
  'Het zou de overheid sieren niet alleen de tuinders en melkveehouders te steunen, maar ook ónze varkenshouders', zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Maarten Rooijakkers van de vakgroep LTO Varkenshouderij, in een gezamenlijke verklaring.
   
  De NVV en LTO Vakgroep Varkenshouderij willen dat varkenshouders in aanmerking komen voor directe financiële steun en ondersteuning van de overheid bij het openen van nieuwe markten.

  Arbeidstijdverkorting
  NVV en LTO willen ook dat varkenshouders in aanmerking kunnen komen voor flankerend beleid.

  'Denk aan de mogelijkheid van arbeidstijdverkorting voor de werknemers en de mogelijkheid om voor het personeel in dat geval een tijdelijke WW-uitkering aan te vragen', zegt Rooijakkers.

  Water aan de lippen
  'Velen beseffen niet dat in de varkenshouderij voor sommigen het water tot aan de lippen staat', vult Ingrid Jansen aan.

  'Dat is een gevolg van de samenloop van diverse tegenslagen die de sector het afgelopen jaar heeft gekend. En dat is géén normaal ondernemersrisico. Daar is hulp van de overheid gerechtvaardigd.'
   
  Afrikaanse varkenspest
  De Nederlandse varkenshouderij kampt al bijna acht maanden met een importverbod door Rusland.

  Dat verbod werd in februari uitgevaardigd, omdat een wild zwijn in Litouwen besmet was met Afrikaanse varkenspest.

  Rusland stopte direct de invoer van varkensvlees uit de Europese Unie. De recente handelsboycot van minimaal een jaar, komt daar bovenop.

  Opbrengstprijzen
  'De opbrengstprijzen blijven voor dit jaar ver achter door het sluiten van de grens. Varkenshouders voelen dat direct in portemonnee',  zegt Rooijakkers.

  De huidige situatie is voor NVV en LTO aanleiding om intensief te overleggen met andere partijen in de keten.

  Uit de brand
  Er moeten wat NVV en LTO betreft oplossingen komen die ondernemers uit de brand helpen.

  Momenteel wordt geïnventariseerd wat de mogelijkheden zijn en welke stappen gezet moeten worden om de gevolgen van de boycot voor de Nederlandse varkenshouders zo veel mogelijk te beperken. 

  Sterk maken
  Naast een beroep op financiële steun, roepen NVV en LTO Vakgroep Varkenshouderij de Nederlandse bewindslieden en politici op om tijdens reizen en handelsmissies in het buitenland zich sterk te maken voor Nederlands varkensvlees.
   

  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter