Dijksma: Varkenssector stevig op koers


  16-01-2015
  Dijksma: Varkenssector stevig op koers
  Met de uitvoeringsagenda ‘Recept voor Duurzaam Varkensvlees’ ligt de varkensvleesketen goed op koers om de sector duurzaam en toekomstbestendig te maken. Dat stelde staatssecretaris Sharon Dijksma aan de vooravond van de Grüne Woche in Berlijn.

  Dijksma verzekerde het Platform Varkensketen, het samenwerkingsverband van COV, LTO, NVV en Nevedi, dat haar departement het realiseren van de uitvoeringsagenda voor 'het recept' zal ondersteunen.

  Markttoegang
  De staatssecretaris en de varkenssector blijven gezamenlijk doorwerken aan het verbeteren van markttoegang voor varkensvlees tot derde landen waaronder de Russische federatie, werd afgelopen week afgesproken met Dijksma.

  In het gesprek zijn ook andere opties, om de varkenssector soelaas te bieden, verkend. Een voorbeeld is lichter slachten in combinatie met particuliere opslag.

  Grüne Woche
  Daarnaast heeft het ministerie van EZ deelname van de Nederlandse varkensketen aan de landbouwconsumentenbeurs Grüne Woche in Berlijn mede mogelijk gemaakt.

  Hierdoor wordt ‘Pork from Holland’ de komende week prominent in de Duitse en internationale aandacht gebracht.

  Uitvoeringsagenda
  Tijdens het gesprek is ook de uitvoeringsagenda Recept voor Duurzaam Varkensvlees besproken. Deze agenda is uitgewerkt en zal de komende weken in de achterbannen van LTO, NVV, COV en Nevedi worden besproken.

  Daarna wordt, begin maart, de agenda vastgesteld en aan de staatssecretaris aangeboden. In haar reactie benadrukte Dijksma het belang van brede steun voor het recept.

  Speerpunten
  Voor haar zijn duurzame marktconcepten, diergezondheid, verantwoorde soja en terugdringen van geur en ammoniak belangrijke speerpunten die duidelijk in de agenda van de varkensketen moeten worden gepositioneerd.

  Het organiseren van marktkracht is het belangrijkste onderdeel van het Recept. Markt en consument staan centraal.

  Varken van Morgen
  Dijksma benadrukte het belang van de afspraken die tussen supermarkten en varkensketen zijn gemaakt over het ‘Varken van Morgen’.

  Toewerken naar duurzame verdienmodellen waarbinnen de marges eerlijk verdeeld worden is de weg naar de toekomst benadrukte ook Eric Douma, voorzitter van het Platform Varkensketen.

  Verduurzaming
  De afspraak is gemaakt dat het ministerie van EZ en de varkensketen gezamenlijk blijven werken aan verduurzaming van de marktvraag en de hierbij behorende verdienmodellen. De gesprekken hierover worden voortgezet

  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter