NVV blijft vol inzetten op exit 4-dageneis


  18-12-2014
  NVV blijft vol inzetten op exit 4-dageneis
  De NVV heeft zich dit jaar vol ingezet op het van tafel krijgen van de 4-dageneis en blijft dat ook in 2015 doen. Begin januari wil de NVV opnieuw met staatssecretaris Sharon Dijksma om tafel zitten.

  Tijdens dat gesprek zullen de nieuwe resultaten van lopende onderzoeken naar de gevolgen van de 4-dageneis met haar worden besproken.

  Markt
  Onze inzet blijft dat de 4-dageneis niet thuishoort in de wet. Ondernemers die aan de 4-dageneis voldoen, moeten uit de markt worden beloond.

  Voor het begeleidingstraject hebben maar liefst 346 zeugenhouders zich gemeld bij de NVWA. Dit is nogmaals een bewijs dat de 4-dageneis tot grote welzijns- en vruchtbaarheidsproblemen leidt en het probleem vele malen groter is dan staatssecretaris Dijksma suggereert.

  Inventarisatie
  Momenteel zijn medewerkers van Wageningen UR de aangemelde bedrijven aan het bellen voor een eerste inventarisatie.

  Niet gehandhaafd
  Op bedrijven die zich aangemeld hebben voor het begeleidingstraject en bij de inventarisatie aangeven dit traject in te willen gaan, wordt ten tijde van het proces niet gehandhaafd op de 4-dageneis.

  Voortgang onderzoeken
  • Het eerste deel van het prostaglandinen-onderzoek is gepubliceerd. Het onderzoek toont aan dat prostaglandinen aan te tonen zijn in nageboortes van verworpen vruchten. Het momenteel lopende vervolgonderzoek is erop gericht om vast te stellen of zeugen ook daadwerkelijk de vruchten en dus prostaglandinen opnemen in een groep.

  • Daarnaast loopt er een onderzoek om het verschil te vergelijken tussen groepen zeugen die in de eerste vier weken van de dracht individueel dan wel los in groepen zijn gehuisvest. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op 6 bedrijven, waarbij het verschil tussen vier weken en vier dagen binnen de bedrijven in beeld wordt gebracht.

  De resultaten van de onderzoeken worden in januari 2015 verwacht. De NVV wil direct daarna een bestuurlijk overleg met Dijksma over de resultaten.

  Lees ook:
  Problemen 4-dageneis 50 tot 70 procent (19-11-2014)
  GD doet nader onderzoek naar verwerpers (29-09-2014

  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter