Ingrid Jansen overhandigt zwartboek Meldpunt Valse Lesstof


  16-12-2014
  Ingrid Jansen overhandigt zwartboek Meldpunt Valse Lesstof
  NVV-voorzitter Ingrid Jansen heeft vanmiddag in Den Haag het zwartboek van het Meldpunt Valse Lesstof aan de leden van de Vaste Kamercommissie OC&W (Onderwijs) aangeboden.

  Zij deed dit samen met vertegenwoordigers van de agrarische belangenorganisaties NVP (pluimvee), NAV (akkerbouw) en NAJK (agrarische jongeren). De melkveehoudersvakbond NMV en LTO Nederland participeren ook in het meldpunt, maar zijn verhinderd bij de overhandiging.

  Het zwartboek bevat meldingen over onjuiste, niet-objectieve en misleidende lesstof op basis- en middelbare scholen.

  Legbatterijen en kistkalveren
  In de lesstof wordt bijvoorbeeld gesteld dat Nederlandse pluimveebedrijven ook wel ‘legbatterijen’ worden genoemd. Dit terwijl legbatterijen in Nederland zijn verboden. Ook wordt kinderen geleerd over kistkalveren, terwijl die al lang verleden tijd zijn.

  Meldingen
  Het meldpunt heeft sinds de oprichting in oktober, circa 50 meldingen binnengekregen. De meldingen gaan niet alleen over de veehouderij, maar over álle sectoren. Sommige meldingen overlapten elkaar.

  ‘Maar het geeft goed aan hoe hoog het boeren zit als hun zoon of dochter thuiskomt met lesjes over landbouw die niet kloppen, gedateerd zijn of boeren in een kwaad daglicht zetten’, aldus Jansen.

  Steun
  Met de overhandiging aan de Tweede Kamerleden wil het Meldpunt Valse Lesstof steun vragen voor zijn inzet om te komen tot goed, deugdelijk, feitelijk en objectief onderwijs op scholen over Nederlandse landbouw en haar boeren.

  Hard nodig
  ‘Boeren zijn onze voedselproducenten en zorgen jaarlijks bovendien voor een bijdrage van miljarden aan onze economie. Het is juist hard nodig dat kinderen op school leren hoe ons voedsel tot stand komt en welke bijdrage onze boeren daar aan leveren. Let wel: Wij willen heus niet dat alles in ‘rozengeur en maneschijn’ wordt verteld, maar de agrarische sector mag toch op zijn minst verwachten dat het onderwijs feitelijk en objectief is’, stelt Jansen.

  Aansluiting
  Het Meldpunt Valse Lesstof is in oktober opgericht door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Inmiddels hebben de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), de agrarische jongeren verenigd in het NAJK, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (agendalid) en LTO Nederland zich bij het initiatief aangesloten.

  Werkgroep
  De organisaties hebben de krachten gebundeld in de werkgroep ‘Meldpunt Valse Lesstof’. Deze werkgroep komt medio januari voor het eerst bij elkaar om de verdere strategie te bepalen.

  Gesprekken
  ‘Onze inzet is in ieder geval om te komen tot gesprekken met uitgevers en onderwijsorganisaties om vast te stellen hoe zij aan de informatie in de lesboeken komen en hoe wij ze kunnen helpen om juist lesmateriaal te verstrekken.’

  Lees ook:
  Radio 1 stelt lesmethoden Wakker Dier aan de kaak (17 december 2014)
  De werkgroep Meldpunt Valse Lesstof geflankeerd door de commisieleden OC&W  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter