NVV in gesprek met staatssecretaris Dijksma


  12-05-2014
  NVV in gesprek met staatssecretaris Dijksma

  Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft een goed gevoel bij het ‘Recept Duurzaam Varkensvlees’. De stappen die de varkenshouderij hiermee wil zetten, kunnen heel belangrijk zijn voor de verbinding met de maatschappij.

  ‘Deze visie is langdurig. Neem organisaties hier in mee en krijg brede maatschappelijke steun’, zei de staatssecretaris vanmorgen tijdens een gesprek met de NVV en de andere partners in het Platform Varkensketen (COV, LTO Varkenshouderij en Nevedi). Het gesprek had plaats bij VIC Sterksel. Namens de jonge varkenshouders schoof ook het NAJK aan.

  Beste
  De sector moet volgens haar nog meer uitdragen dat de Nederlandse varkenshouderij tot de beste in de wereld behoort. ‘Het is verrassend hoe weinig mensen dit weten. Toen ik aantrad, had ik dat ook niet goed op mijn netvlies, terwijl ik toch behoor tot burgers met meer dan een gemiddelde interesse.’

  Goed inkomen
  Het Platform Varkensketen riep Dijksma op om samen met de varkenssector te werken aan een toekomstbestendige varkenshouderij, waarin varkenshouders een goed inkomen kunnen verdienen. Door steeds extra regels en wetten op te leggen, wordt het gelijke speelveld voor Nederland in Europa steeds moeilijker. Dit dreigt innovaties en daarmee verdere verduurzaming, tegen te houden.

  Steun
  Dijksma zei een goed verdienmodel voor varkenshouders te steunen ‘De waarde die de Nederlandse varkenshouders door nog duurzamer te werken toevoegen, moet natuurlijk niet leiden tot generieke regels. Dan is het verdienmodel weg.’


  Dijksma pleitte er tijdens het gesprek voor om óók binnen de Alliantie Verduurzaming Voedsel voortdurend het gesprek aan te gaan over de afspraken die met elkaar kunnen worden gemaakt.

  In de Alliantie maakt de supermarktkoepel CBL samen met o.a. de landbouw, fabrikanten en supermarkten, afspraken over verdere verduurzaming van voedsel.

  Supermarkten
  De staatssecretaris stelt supermarkten niet te kunnen dwingen om een minimumprijs aan te houden voor vlees. Door te blijven praten met de retail kunnen er volgens haar mogelijk wel stappen worden gezet naar een beter verdienmodel.

  Dijksma wil daarover ook met supermarkten afzonderlijk praten. Koepels zoals het CBL zijn van goede wil, maar daar ónder, op supermarktniveau, moet het gebeuren’, beaamde zij de woorden van de varkenshouderij-woordvoerders.


  Het ministerie van Economische Zaken en het ACM (de voormalige NMa) hebben vorige week aangegeven te bekijken welke mogelijkheden er zijn ten aanzien van afspraken in de keten over vleesconcepten met toegevoegde waarde.


  Positief

  Het Platform Varkensketen is positief over het gesprek met Dijksma. ‘Zij heeft openingen en handvatten gegeven. Binnenkort praten we met haar en met het ministerie van Economische Zaken verder over deze en andere actuele kwesties in onze sector’, aldus vicevoorzitter Theo Duteweerd van de NVV.

  Download hier:
  Recept duurzaam varkensvlees

  Op de foto van links naar rechts: Jos Goebbels (COV), Huub Franssen (Nevedi), Maarten Rooijakkers (LTO vakgroep Varkenshouderij), staatssecretaris Sharon Dijksma, Theo Duteweerd (NVV) en Annet van den Akker (NAJK).

   

   


  NVV nieuws

  Terug

  Lid worden?
  Zij sponsoren de NVV

   archief
   juni 2018
   mei 2018
   maart 2018
   januari 2018
   december 2017
   november 2017
   oktober 2017
   september 2017
   augustus 2017
   juli 2017

   Twitter